Het volkomen moduleerbare platform biedt een overzicht van alle voedselveiligheidsvraagstukken in een modern voedingsbedrijf. Het is zo opgebouwd dat alle wijzigingen in de wetgeving meteen in een aangepaste lesmodule kunnen worden omgezet.
Kledij: onderscheid persoonlijke kledij en arbeidskledij, apart opbergen
Rokersprocedure
Eten en drinken: wat mag je meebrengen naar je werk en wat niet, waar mag je eten en drinken
Handen wassen en ontsmetten: 2 video ’s met voorbeelden, stappenplan hoe je je handen correct wast
Reinigen van schoenzolen
Gebruik van vuilnisbakken: bron van besmetting, contact vermijden
2. Reinigen en desinfecteren
Wat en doel: verschil reinigen en desinfecteren, volgorde van reinigen
Poetsplan: wat moet je reinigen, hoe moet je reinigen en welk materiaal mag je gebruiken
Poetsmateriaal: belang van kleurcodes, onderscheid materiaal allergenen en niet-allergenen
Do’s en Don’ ts: juiste poetsproducten, juiste dosering, wanneer desinfecteren
Cleaning in Place: uitleg wat CIP is
Afval sorteren: duidelijk geïdentificeerde vuilnisbakken en containers; deze afsluiten om ongedierte en geuren te vermijden
Controle van het reinigingsproces met Rodac plaatjes, Petrifilm, ATP-testen, Swabs
3. Ongediertebestrijding
Welk ongedierte en risico’s hiervan? Bespreking soorten, vliegende en kruipende insecten en knaagdieren, voorbeelden van elk en wat het gevaar ervan is in de voedselproductie
Hoe ongedierte bestrijden? Overzicht van diverse lokazen, gebruik van horren
Wat kan je zelf doen? Deuren en poorten sluiten, het belang ervan om ze niet te verplaatsen, belang van opmerkzaamheid en signalering
4. Stockbeheer
Stockrotatie: begrippen zoals fifo en fefo
Traceerbaarheid Begrip traceerbaarheid uitleggen, registratie van goederen die in het bedrijf komen en die het bedrijf verlaten
Temperatuurbeheersing Belang respecteren van de juiste temperatuur, 4 temperatuur definities (diepgevroren, omgevingstemperatuur, koel en geconditioneerd)
Wat kan je zelf doen? Producten niet op de grond plaatsen, niet tegen de muur leggen, beschadigde verpakkingen weggooien, aparte stockage allergenen en niet-allergenen
5. Varia
Vreemde voorwerpen in de voedselproductie: hout, metaal, glas, plexi, ...
Technische dienst: maatregelen die je moet nemen en overzicht van wat er niet kan, zoals boren en zagen in productieruimten
4
Kritische Controlepunten
Kritische Controlepunten: definitie en belang ervan in de voedselketen
Procedure en acties: verplicht bij wet, metingen en registraties
5
Allergenen
Top 14 allergenen: overzicht van de 14 allergenen
Gevolgen van voedselallergieën: wat kan er gebeuren als iemand die allergisch is één van deze allergenen inneemt, wat zijn Yopi’s
Wanneer kan het fout gaan? Voorbeelden van kruisbesmetting, gevaren van herwerking
Welke maatregelen kan men nemen? Handen wassen, reinigen en desinfecteren, aparte opslag allergenen en niet-allergenen, controle…
6
Food Defense
Waarom is food defense belangrijk?
Wat houdt dit in? Maatregelen: afgesloten bedrijfsites, silo’s en vrachtwagens; camera’s, badgen
Voedselfraude
Klaar voor BRC 8
Klaar voor BRC 8
BRC 8 is de nieuwe standaard voor voedselveiligheid en uiteraard is Moviemento helemaal up to date.
Speciaal voor de voedingsindustrie
Speciaal voor de voedingsindustrie
Het online leerplatform van Moviement werd in samenspraak met de voedingsindustrie ontwikkeld. Food safety coaches en experts in voedselveiligheid zorgden voor de inhoud, e-learningspecialisten hielpen bij de pedagogische aanpak en dankzij de intensse samenwerking met het sectorfonds voor de voedingsnijverheid Alimento houden we de vinger aan de pols van bedrijven.
Getest door grote en kleine bedrijven
Getest door grote en kleine bedrijven
Het platform is uitvoerig getest door heel wat grote en kleine voedingsbedrijven. De tool wordt inmiddels door duizenden werknemers van Europese productiebedrijven gebruikt.
“Ik vind het erg prettig dat ik de voortgang in percentage kan zien, dan weet je hoe ver je bent. Ook leuk is het feit dat ik mijn eigen prestaties kan uitprinten als ik klaar ben, dat is iets om trots op te zijn.”