Zes basismodules

Moviemento bestaat uit 42 lessen over voedselveiligheid. Bedrijven kunnen ook eigen modules over bedrijfsspecifieke noden toevoegen.

1

HACCP: Oorsprong en belang van voedselveiligheid

  • Introductie: voedselveiligheid in 6 stappen!
  • Oorsprong: NASA, HACCP
  • Structuur HACCP: GMP’s, PVA, CCP’s
  • Gevaren voor de voedselveiligheid?
    Fysische, chemische, microbiologische gevaren en allergenen
  • Gevolgen van ziekteverwekkers
    Infecties en vergiftigingen
  • Microbiologische groei
2

Wettelijke Verplichtingen

  • Wettelijke aspecten: FAVV, commerciële normen
  • Audits: wat wordt er verwacht van een operator tijdens een audit
3

Good Manufacturing Practices

1. Persoonlijke hygiënemaatregelen

  • Persoonlijke hygiëne
    Alles voor dat je naar je werk gaat: douchen, wat bij ziekte, gebruik van parfum, verzorging nagels
  • Persoonlijke bezittingen: medicatie, rookwaren, juwelen, gsm, sleutels, scharen, messen…
  • Haarnetje
  • Baardnetje
  • Kledij: onderscheid persoonlijke kledij en arbeidskledij, apart opbergen
  • Rokersprocedure
  • Eten en drinken: wat mag je meebrengen naar je werk en wat niet, waar mag je eten en drinken
  • Handen wassen en ontsmetten: 2 video ’s met voorbeelden, stappenplan hoe je je handen correct wast
  • Reinigen van schoenzolen
  • Gebruik van vuilnisbakken: bron van besmetting, contact vermijden

2. Reinigen en desinfecteren

  • Wat en doel: verschil reinigen en desinfecteren, volgorde van reinigen
  • Poetsplan: wat moet je reinigen, hoe moet je reinigen en welk materiaal mag je gebruiken
  • Poetsmateriaal: belang van kleurcodes, onderscheid materiaal allergenen en niet-allergenen
  • Do’s en Don’ ts: juiste poetsproducten, juiste dosering, wanneer desinfecteren
  • Cleaning in Place: uitleg wat CIP is
  • Afval sorteren: duidelijk geïdentificeerde vuilnisbakken en containers; deze afsluiten om ongedierte en geuren te vermijden
  • Controle van het reinigingsproces met Rodac plaatjes, Petrifilm, ATP-testen, Swabs

3. Ongediertebestrijding

  • Welk ongedierte en risico’s hiervan?
    Bespreking soorten, vliegende en kruipende insecten en knaagdieren, voorbeelden van elk en wat het gevaar ervan is in de voedselproductie
  • Hoe ongedierte bestrijden? Overzicht van diverse lokazen, gebruik van horren
  • Wat kan je zelf doen?
    Deuren en poorten sluiten, het belang ervan om ze niet te verplaatsen, belang van opmerkzaamheid en signalering

4. Stockbeheer

  • Stockrotatie: begrippen zoals fifo en fefo
  • Traceerbaarheid
    Begrip traceerbaarheid uitleggen, registratie van goederen die in het bedrijf komen en die het bedrijf verlaten
  • Temperatuurbeheersing
    Belang respecteren van de juiste temperatuur, 4 temperatuur definities (diepgevroren, omgevingstemperatuur, koel en geconditioneerd)
  • Wat kan je zelf doen?
    Producten niet op de grond plaatsen, niet tegen de muur leggen, beschadigde verpakkingen weggooien, aparte stockage allergenen en niet-allergenen

5. Varia

  • Vreemde voorwerpen in de voedselproductie: hout, metaal, glas, plexi, ...
  • Technische dienst: maatregelen die je moet nemen en overzicht van wat er niet kan, zoals boren en zagen in productieruimten
4

Kritische Controlepunten

  • Kritische Controlepunten: definitie en belang ervan in de voedselketen
  • Procedure en acties: verplicht bij wet, metingen en registraties
5

Allergenen

  • Top 14 allergenen: overzicht van de 14 allergenen
  • Gevolgen van voedselallergieën: wat kan er gebeuren als iemand die allergisch is één van deze allergenen inneemt, wat zijn Yopi’s
  • Wanneer kan het fout gaan? Voorbeelden van kruisbesmetting, gevaren van herwerking
  • Welke maatregelen kan men nemen? Handen wassen, reinigen en desinfecteren, aparte opslag allergenen en niet-allergenen, controle…
6

Food Defense

  • Waarom is food defense belangrijk?
  • Wat houdt dit in?
    Maatregelen: afgesloten bedrijfsites, silo’s en vrachtwagens; camera’s, badgen
  • Voedselfraude

Klaar voor BRC 8

Speciaal voor de
voedingsindustrie

Getest door grote en
kleine bedrijven

“Omdat je lesmateriaal met illustraties en gesproken tekst kan aanbieden, nemen UZK’s meer op dan dat van bijvoorbeeld een instructieboekje. Wat ons aanzienlijk tijd bespaart is ook dat je testen naar een volledige groep kan sturen.”

Maartje Janssen

Consultant Randstad

Designed en developed by Noticed